Aktualności

nowy hotel Biała Perła źródło: bryla.pl, 2019-03-04

Resort Czarna Góra w Sudetach to jedna z najdynamiczniej rozwijających się stacji narciarskich w Polsce. To właśnie tutaj, w Siennej, ma powstać Biała Perła - hotel i symbol resortu.

Architekci z pracowni Q2Studio mieli zaprojektować efektywny, nowoczesny obiekt hotelowy z przejrzystym układem funkcjonalnym. Ważnym aspektem była też ekspozycja budynku umożliwiająca mieszkańcom hotelu widok na stok narciarski.

Działka, na której ma stanąć hotel, znajduje się przy Lux Torpedzie, centralnym wyciągu ośrodka sportowego. Działka jest trudna i nieregularna - z dwóch stron otoczona górskimi strumieniami, z trzeciej terenem leśnym. Projektując obiekt, architekci poszukiwali formy, która najefektywniej wykorzysta walory trójkątnej działki. Brali pod uwagę jej metraż, potencjał widokowy i nasłonecznienie. Zdecydowali się na pięciopiętrowy budynek na planie trójkąta równoramiennego.

Hotel ma być widoczny w górskiej dolinie. Jeden narożnik będzie wyrastał tuż przy drodze dojazdowej. Drugi zostanie skierowany w stronę stoku narciarskiego. Zagwarantuje to gościom piękny widok na góry. Charakter wyrazistej bryły zostanie podkreślony przez zaoblone narożniki i rzeźbiarskie, delikatne cofnięcia elewacji na wyższych piętrach. Panoramiczne przeszklenia pokoi hotelowych i pasy międzykondygnacyjne z białego szkła pozwolą uzyskać delikatny i elegancki obiekt hotelowy, który dobrze wkomponuje się w górski krajobraz.

Hotel będzie posiadał przejrzysty układ funkcjonalny, który został oparty na centralnie położonym rdzeniu z komunikacją i techniczno-gospodarczą częścią budynku. Rdzeń zostanie otoczony przez korytarz hotelowy umożliwiający dostęp do wszystkich apartamentów i pokoi. W hotelu Biała Perła znajdą się pojedyncze pokoje z łazienką oraz apartamenty dwupokojowe i premium. Miejsca noclegowe o najwyższych standardzie umieszczone zostaną w narożnikach budynku. Mieszkańcy będą mogli cieszyć się panoramicznymi przeszkleniami.

Wzdłuż całej elewacji zaprojektowano lobby wraz z barem i strefą recepcji. W podziemnej części budynku powstanie narciarnia z wyjściem umożliwiającym bezpośrednie dojście do wyciągu narciarskiego oraz dwukondygnacyjny parking podziemny dla gości hotelowych. Na dachu przewidziano taras widokowy z komfortową strefą wypoczynkową.

 

Projekt: Q2Studio
Wizualizacje: BLOK Studio
Inwestor: Spółka Czarna Góra Apartamenty
 

Przeczytaj także



 
debuging
Copyright © 2011 - 2019 Conference Poland. Wszelkie prawa zastrzeżone. | Regulamin i Polityka Prywatności