W ciągu najbliższych tygodni, na poznańskich Naramowicach, zostanie oddany do użytku jeden z bardziej interesujących obiektów przestrzeni miejskiej. Hotel ForZa , bo o nim mowa, łączy historię z nowoczesnością. Budynek, oprócz części hotelowej, mieści także przestronne sale konferencyjne i restaurację. Bez wątpienia jednak sercem obiektu, jest pochodzący z XIX wieku schron wojsk piechoty, będący częścią Twierdzy Poznań.
- Marzył nam się obiekt, który będzie atrakcyjny nie tylko dla osób odwiedzających nasze miasto, ale także dla mieszkańców Poznania – powiedział w rozmowie z nami Piotr Nowakowski, prezes Ferguson. - Chcieliśmy, aby obok funkcji użytkowych, które niewątpliwe powinna spełniać restauracja i nowoczesny hotel, podkreślony został historyczny charakter tego miejsca. Mamy nadzieję, że XIX – wieczny schron otrzymał odpowiednią oprawę, którą docenią nasi goście – dodał.
źródło: www.muratorplus.pl
Hotel zaoferuje 24 pokoje, w tym 16 typu standard i osiem superior. Centralnym punktem budynku stanie się odnowiony XIX-wieczny bunkier. Jego elewacje zostaną odnowione i wyeksponowane, a wnętrze będzie zaadoptowane na hotelową restaurację. Część bunkra stanowić będzie taras pomiędzy dwoma częściami budynku. Na klientów czeka piwniczka win, umieszczona w jednej z nisz schronu i ogromny piec do wypieku pizzy wykonany z lawy Wezuwiusza - najbardziej znanego wulkanu świata. Odwiedzający będą mieli okazję na bieżąco obserwować proces przygotowania i wypieku pizzy.
- Restauracja Fortezza będzie mogła przyjąć łącznie 150 osób, tak więc będzie idealnym miejscam na organizację różnego rodzaju imprez okolicznościowych – powiedziała w rozmowie z naszą redakcją Ania Paczkowska, Marketing & PR Manager Ferguson. – Hotel dodatkowo zaoferuje także oszkloną salę śniadaniową, z widokiem na schron mieszczący się we wspomnianej restauracji.
Obiekt firmy Ferguson realizuje firma Skanska. Jego powierzchnia użytkowa wyniesie 3165 mkw., a kubatura 10065 msześć. Autorem projektu jest biuro architektoniczne ASPA&ZAPA.
źródło: Horecanet.pl, 13.06.2013